Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Δελτίο Τύπου - "Ημέρα της Γης", 22 Απριλίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η 22α Απριλίου γιορτάζεται, εδώ και 38 χρόνια, ως η Παγκόσμια Ημέρα της Γης. Η Παγκόσμια Ημέρα της Γης καθιερώθηκε το 1970 με στόχο να ευαισθητοποιήσει τις κυβερνήσεις και τους πολίτες του πλανήτη ώστε να αναδειχθούν και να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας.
38 χρόνια μετά την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας της Γης, η υπερθέρμανση και η ρύπανση έχει οδηγήσει τον πλανήτη μας σε τεράστια κλιματική αποσταθεροποίηση, τα αποτελέσματα της οποίας αρχίζουμε ήδη να τα βιώνουμε: ξηρασία σε μεγάλες περιοχές, πείνα και θάνατος. Ταυτόχρονα σε άλλες περιοχές του πλανήτη, πολλοί πληθυσμοί απειλούνται από πλημύρες και αλλού οι ανεμοστρόβιλοι καταστρέφουν σπίτια και ερημώνουν περιοχές ολόκληρες.
Ο θαλάσσιος πλούτος, λόγω της υπεραλίευσης και της μόλυνσης, εξαφανίζεται. Ενώ η Μεσόγειος καλύπτει το 0.7% της συνολικής υδάτινης επιφάνειας του πλανήτη γίνεται δέκτης του 17% της παγκόσμιας θαλάσσιας ρύπανσης λόγο διαρροής πετρελαίου. Υπολογίζεται ότι μόνο στη Μεσόγειο, τα τελευταία 15 χρόνια έχουν διαρρεύσει περίπου 55.000 τόνοι πετρελαίου ρυπαίνοντας χιλιάδες χιλιόμετρα ακτών.
Η μόλυνση των υδάτινων αποθεμάτων σε συνδυασμό με την ξηρασία θα καταστήσει το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου να γίνει μάλλον και το ακριβότερο και θα οδηγήσει πολλές περιοχές σε μεγάλη κρίση και πολέμους.
Η έκθεση του ΟΗΕ είναι απογοητευτική: το 42% των αυτοχθόνων θηλαστικών, το 43% των πτηνών, το 45% των πεταλούδων, το 30% των αμφιβίων, το 45% των ερπετών και το 52% των ψαριών του γλυκού νερού κινδυνεύουν να εκλείψουν στην Ευρώπη.
Θα μπορούσαν να παρατεθούν πολλά ακόμη στοιχεία για τα προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος και της άπληστης χρήσης των πόρων του πλανήτη από τον «πολιτισμένο» κυρίως κόσμο. Αυτό όμως που θέλουμε να επισημάνουμε είναι ότι η δυστυχία του ανθρώπου (θα) είναι δεδομένη εάν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή. Και η αλήθεια είναι ότι όσο και αν ευαισθητοποιηθεί ο πολίτης δεν θα επέλθει κανένα θετικό αποτέλεσμα εάν δεν αλλάξουν τακτική τόσο οι αρμόδιοι φορείς, όσο και οι βιομηχανίες και επιχειρήσεις που ρυπαίνουν το περιβάλλον.
Καλούμε όλους τους τοπικούς φορείς να ευαισθητοποιηθούν και να βοηθήσουν στον καθαρισμό ακτών, στην ανακύκλωση χαρτιού, γυαλιού, αλουμινίου, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, μπαταριών, κλπ. με την δημιουργία ειδικών κάδων ή σημείων περισυλλογής τους.
Καλούμε όλους τους φορείς, αλλά και τους πολίτες, να βοηθήσουν σταθερά στην μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και νερού ώστε και εμείς, αλλά και οι επόμενες γενιές να χαρούν αυτά τα πολύτιμα αγαθά.

Τομέας Επικοινωνίας
της Δημ.Τ.Ο. ΝΔ Καβάλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου